Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, η κεντρώα Παράταξη Ensemble του προέδρου της Μακρόν έλαβε 245 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης. Απώλεσε δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία, κάνοντας ένα ένα αρνητικό ρεκόρ αφού είναι ο πρώτος νεοεκλεγείς πρόεδρος που δεν κατορθώνει να αποκτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η Αριστερή συμμαχία NUPES του Μελανσόν είναι πλέον Αξιωματική Αντιπολίτευση αφού εξασφάλισε 131 έδρες. Ο Ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν έλαβε 89 έδρες, οκταπλασιάζοντας τις έδρες στη Βουλή. Η παραδοσιακή Δεξιά (Ρεπουμπλικάνοι) κατέλαβαν 61 έδρες. Η αποχή έφθασε το 53,77%.
Το χαστούκι και ο κίνδυνος της παραλυσίας
Αναμφίβολα, οι Γάλλοι έριξαν χαστούκι , όπως παρουσιάζει η ΛΙΜΠΕΡΑΣΙΟΝ, στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ο οποίος είναι υποχρεωμένος να καταφύγει σε συμμαχίες ενώ δεν έχει κόμματα που να συγκλίνει προγραμματικά. Εάν επιλέξει την συγκατοίκηση αυτή μπορεί να γίνει μόνο με την παραδοσιακή Δεξία, εάν κι αυτή το θελήσει. Στο σενάριο αυτό οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν μάλλον πάνε στο συρτάρι. Ταυτόχρονα θα εκχωρήσει περισσότερο ζωτικό χώρο τόσο στην σκληρή Αριστερά όσο και στο συμπαγές κόμμα της Λεπέν.
Εν μέσω δύο πυρών
Μετωπική αντιπολίτευση από Μελανσόν και Λεπέν βλέπουν αναλυτές. Με αέρα στα πανιά τους, δεν θα αφήσουν τον πρόεδρο να κινείται χωρίς σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει θάρρος προσωπικά σε Μελανσόν και Λεπέν να παρατείνουν τη συμμετοχή τους στην κεντρική σκηνή, έχοντας το βλέμμα και στις προεδρικές εκλογές του 2027. Τότε που ο Μακρόν δεν θα μπορεί να συμμετέχει αφού τρίτη θητεία δεν επιτρέπεται από το Γαλλικό Σύνταγμα.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, θα μπορούσε να είναι ένα αποκούμπι για τον πρόεδρο αλλά ας μην μας διαφεύγει ότι το 20017 ο Μακρόν τους στέρησε το Ελιζέ. Πάντως δεν διαφαίνεται άλλη λύση στον γρίφο της διακυβέρνησης από μια συμμαχία με την Παραδοσιακή Δεξιά.
Το αντι – Μακρόν μέτωπο και η πολιτική αυτοκτονία
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βεβαίως μίλησε για «πλειοψηφίες δράσης» σε συγκεκριμένα θέματα κάθε φορά, αλλά ποιος πιστεύει ότι μπορεί να κυβερνηθεί η Γαλλία με ad hoc πλειοψηφίες. Μετά μάλιστα από νωπές κάλπες που καταγράφηκε ένα αντί – Μακρόν μέτωπο.
Το ερώτημα που κυριαρχεί από το βράδυ της Κυριακής στη Γαλλία είναι αν και κατά πόσο μπορεί να κυβερνηθεί έτσι η χώρα.
Σε αυτόν τον κυβερνητικό γρίφο καλείται να δώσει άμεσα απάντηση ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με πρόσθετο δεδομένο την φιλοδοξία του να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Πώς θα έχει λόγο, εάν δεν μπορεί να κυβερνά ουσιαστικά τη χώρα του;
Μια ακραία επιλογή που έχει βάσει του Συντάγματος είναι η προκήρυξη νέων εκλογών αλλά αυτό μοιάζει περισσότερο με πολιτική αυτοκτονία παρά με διέξοδο.