Εύλογη ανησυχία προκαλεί η κίνηση της Τουρκίας να βγει από το λιμάνι το πιο σύγχρονο γεωτρύπανο που διαθέτει. Το ερευνητικό σκάφος «Abdulhamid Han», το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, πλέει στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Αναχώρησε από το τουρκικό λιμάνι Tasuku και κατευθύνεται νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.
Η έξοδος του τουρκικού σκάφους επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.
Τα σενάρια
Δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Το πρώτο,να βγήκε απλά από το λιμάνι και το δεύτερο η Τουρκία να αποφάσισε να το ξεκινήσει νωρίτερα τις έρευνες.
«Το τεράστιο πλοίο, μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη «Γαλάζια Πατρίδα» και ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον των πολιτών», μετέδωσε το τουρκικό κανάλι A Haber.
Το σόου Τατάρ
Πριν από τρεις ημέρες, στις 27 Ιουλίου, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία, φωτογραφήθηκε μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο.
Μάλιστα, ανέβασε τη φωτογραφία στο Twitter μαζί με μια ανάρτηση.
«Στο Taşucu (επαρχία Μερσίνας), όπου ήρθα από την Κερύνεια, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han. Οι προσπάθειες και οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκική Δημοκρατία και τη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».
Τι γράφει η Σαμπάχ
Το τελευταίο και πιο προηγμένο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, Abdülhamid Han, θα ξεκινήσει την αποστολή του στη Μεσόγειο μετά την αναχώρηση από το λιμάνι της νότιας Μερσίνης στις 9 Αυγούστου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez.
“Το τουρκικό γεωτρύπανο Adbülhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνης” στα νότια της χώρας, είπε ο Dönmez κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Haberglobal.
Η ανακοίνωση της επιχείρησης γεώτρησης κοντά στο νησί της Κύπρου έρχεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, έχουν διαφωνήσει για μια σειρά ζητημάτων, που κυμαίνονται από τα εθνικά διχασμένα νησιωτικά και θαλάσσια σύνορα έως τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, καταλήγει το δημοσίευμα της Σαμπάχ.