Ο Ρίσι Σούνακ ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από τον πρόεδρο της Επιτροπής Γκράχαμ Μπρέιντι και συνεπώς θα αποτελέσει τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Σούνακ είχε συγκεντρώσει 192 υπογραφές βουλευτών των Τόρις και θα προβεί σε δηλώσεις το απόγευμα.
Οι Εργατικοί περιμένουν τις εκλογές
Η Πένι Μόρντοντ αποχώρησε από την κούρσα διαδοχής και δήλωσε ότι στηρίζει τον Σούνακ. Η αποχώρηση της Μόρντοντ σήμαινε ότι απέμεινε μόνο ένας υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών.
Ο Σούνακ είχε χάσει τη μάχη από την Τρας αλλά ήταν πιό ισχυρός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, που μεταφέρει την εσωκομματική κρίση, στη χώρα.
Το ερώτημα είναι πόσο θα παραμείνει στην πρωθυπουργία και πότε θα γίνουν Γενικές Εκλογές με τους Εργατικούς να έχουν με τεράστια διαφορά την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
Ο Σούνακ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών λοκντάουν.
Ο Σούνακ θα γίνει ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960 μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.