Έντονες διαμαρτυρίες πολιτών αλλά και κυβερνητική παρέμβαση προκάλεσε η θανάτωση χιμπατζή που είχε φύγει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων – Αρτέμιδας, σχηματίζεται για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ενώ λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.
Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα ζώων ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.
Πως έγινε το περιστατικό
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι υπεύθυνοι του πάρκου που έδωσαν κατάθεση για το συμβάν, ανέφεραν ότι ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης του πάρκου, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου.
Γνωστοποιείται ακόμα πως οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι’ αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον Μπαζού με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι του πάρκου ειδοποίησαν την Αστυνομία αμέσως όταν ο χιμπατζής πήδηξε τον φράκτη, προκειμένου να πάρει μέτρα, αλλά μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο οι φροντιστές είχαν ήδη σκοτώσει το ζώο.
Πώς δικαιολόγησε τη θανάτωση ο ιδιοκτήτης
Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, απάντησε στις αντιδράσεις για το απαράδεκτο περιστατικό: “Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου”, δήλωσε, υπεραμυνόμενος της απόφασης του προσωπικού να σκοτώσει τον “Μπαζού”.
“Δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο. Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε. Δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις”, πρόσθεσε.
Κυβέρνηση: Να διαλευκανθεί το περιστατικό – Να εξεταστούν οι συνθήκες λειτουργίας του Πάρκου
Με αφορμή τη θανάτωση του “alpha male χιμπατζή” ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Πάρκου.
Συγκεκριμένα, απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:
- για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
- για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
- για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
- για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
- για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
Ο Υφυπουργός απέστειλε επίσης επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:
- για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
- για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
- για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.
Αύριο Δευτέρα, ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της άγριας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.