Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών. Στην Αθήνα εντυπωσιακές ήταν οι συγκεντρώσεις και η πορεία στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
“Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όσο υψηλά κι αν βρίσκονται”
Λίγο μετά τις 11 το πρωί η ΑΔΕΔΥ , εργατικά σωματεία και φορείς με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδίας» συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος.
«Σήμερα η απεργία μας έχει διττό στόχο. Ο ένας είναι ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών και είμαστε εδώ όπως ήμασταν και πέρσι για να δώσουμε λόγο τιμής, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όσο υψηλά κι αν βρίσκονται. Δεύτερος λόγος είναι ότι ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτούς τους μισθούς και με την ακρίβεια που υπάρχει. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεκινάμε σήμερα μια μάχη. Τη μάχη της κοινωνικής αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι φτάνει πια ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο», δήλωσε το μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.
Η ΑΔΕΔΥ όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της διεκδικεί μεταξύ άλλων «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας».Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη.
Με κόκκινη μπογιά τα ονόματα
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή. Φτάνοντας μπροστά από τη Βουλή διαδηλωτές και διαδηλώτριες έγραψαν με κόκκινη μπογιά μπροστά από το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη τα ονοματεπώνυμα και τις ηλικίες των 57 νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Λίγο μετά τις 14.00 επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.
Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκ νέου χρήση χημικών, ενώ στο σημείο επιχείρησε και ο «Αίαντας», το υδροβόλο όχημα της ΕΛΑΣ. Λίγο αργότερα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο Πολυτεχνείο.
Βαθιά η οδύνη στο Τρισάγιο στα Τέμπη
Πλήθος κόσμου, συγγενείς και φίλοι των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, έδωσαν το παρόν στο σημείο του δυστυχήματος, ένα χόνο μετά για την τέλεση Τρισάγιου στη μνήμη τους, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα οδύνης, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024.
Στη Θεσσαλονίκη
Φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικάτα, φορείς και συλλογικότητες, συμμετείχαν σε συγκέντρωση και πορεία που έγινε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για τον ένα χρόνο από το δυστύχημα στα Τέμπη, με αίτημα να αποδοθούν ευθύνες. Η πορεία ξεκίνησε από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στην κορυφή της ήταν πανό των Εργαζομένων στο Σιδηρόδρομο , καθώς πανό με τη φωτογραφία της 31χρονης Σοφίας-Ειρήνης Ταχμαζίδου, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα. Οι διαδηλωτές διέσχισαν την οδό Μοναστηρίου με κατεύθυνση ανατολικά, πέρασαν από το Διοικητήριο και κατέληξαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου.
Στη συγκέντρωση στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μίλησαν, η επιζήσασα του δυστυχήματος Εύη Τσάπαρη και ο εκπρόσωπος των σιδηροδρομικών Θοδωρής Βαρυδάκης. Στη μνήμη των 57 θυμάτων πολίτες άφησαν μέσα και έξω από τον Σταθμό λουλούδια, σημειώματα και κεράκια.