Ο δεύτερος γύρος της αναμέτρησης για το “σκάνδαλο ΕΥΠ” ξεκινάει στη Βουλή το μεσημέρι. Αναμένεται σκληρή πολιτική αντιπαράθεση όπως φάνηκε και από τη συζήτηση των αρχηγών την Παρασκευή αλλά και από την ιδιαίτερα σκληρή κατά του κ. Μητσοτάκη δήλωση του (απόντος από τη Βουλή) Νίκου Ανδρουλάκη.
Το θέμα
Θα συζητηθεί η πρόταση που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει “την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου”.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος, για την σύσταση αυτών των Επιτροπών αρκούν 120 και όχι 151 θετικές ψήφοι.
Οι θέσεις των κομμάτων
ΝΔ:
Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να κινηθεί στη “γραμμή” που καθόρισε με τις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.
“Ναι, η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει το τι ακριβώς έγινε. Θα είναι μισή η δουλειά της όμως, αν δεν καταφέρει να καταλήξει και σε κάποιες προτάσεις για το πώς θα βελτιώσουμε τα όποια κακώς κείμενα έχουμε εντοπίσει”, είχε πει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή. Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του έδωσε έμφαση και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ΕΥΠ.
Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται να ψηφίσει “παρών” στη σημερινή διαδικασία. Η ΝΔ, έλεγαν, αναμένεται να σεβαστεί το δικαίωμα της μειοψηφίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά επιθυμεί να μην διερευνηθεί μόνο η υπόθεση παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αλλά να επεκταθεί το πεδίο διερεύνησης στη δεκαετία 2012-2022.
Είναι προφανές ότι δεν επιθυμεί να γίνει μια Εξεταστική η οποία θα ερευνήσει μόνο την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που θα την καθιστά αμυνόμενη πολιτικά.
ΣΥΡΙΖΑ:
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα δώσει θετική ψήφο στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αφού έτσι στριμώχνει την κυβέρνηση σε ένα προνομιακό γι αυτήν θέμα. Σχετικά με πιθανή χρονική διεύρυνση, προτιμά να εξεταστούν μόνο συγκεκριμένες υποθέσεις. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να φανεί ότι φοβάται την έρευνα για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης αλλά πηγές ανέφεραν ότι προτιμά να συγκροτηθεί αυτοτελής Επιτροπή γι αυτό το διάστημα.
Όπως είχε πει ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή:
“Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Για να τελειώνουμε με τους φθηνούς αντιπερισπασμούς. Θέλετε κ. Μητσοτάκη να ελέγξετε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Κάντε εξεταστική ξεχωριστή μόνο για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Όσες εξεταστικές θέλετε. Φτιάξτε εξεταστική για την περίοδο 15-19 και μόνο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”.
ΠΑΣΟΚ:
Η Χαριλάου Τρικούπη είναι προφανές ότι θα επιθυμούσε να εξεταστεί μόνο η υπόθεση Ανδρουλάκη. Και επειδή είναι ένα μείζον ζήτημα αλλά και επειδή θεωρεί ότι είναι προνομιακό θέμα για το Κίνημα. Μάλιστα θα ζητήσει να κατατεθεί ο φάκελος της παρακολούθησής του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Ωστόσο, δεν θέλει να φανεί ότι επιθυμεί να κρυφτούν άλλες πιθανές υποθέσεις. Έτσι, θα προτείνει την έρευνα μόνο συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων υποθέσεων.
Σε ότι αφορά τον τόνο που θα ακολουθήσει, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν σαφής στη δήλωση του την Παρασκευή όταν επετέθη στον κ. Μητσοτάκης με σφοδρότητα:
“Και επειδή εξέφρασε μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην εξεταστική επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα, επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα”.
ΚΚΕ:
Θετική ψήφο στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει και το ΚΚΕ, με την προϋπόθεση ότι θα διερευνηθούν και οι καταγγελίες συνακροάσεων – παρεμβολών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό από το 2016 και μετά.
Ελληνική Λύση:
“Ναί” στην Εξεταστική και από την Ελληνική Λύση, η οποία επίσης ζητά να επεκταθεί το χρονικό διάστημα διερεύνησης. Ωστόσο, από τη συζήτηση της Παρασκευής φάνηκε ένα κλίμα επερχόμενου “πολιτικού φλερτ” του κ. Βελόπουλου με τη ΝΔ, αλλά εάν ήταν εντυπώσεις ή είχε ουσία θα φανεί στο μέλλον.
ΜΕΡΑ25:
Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, θετική ψήφο στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει και το ΜέΡΑ25.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων. Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών – βουλευτών κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.
Η συγκρότηση
Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια. Η Επιτροπή έχει την δυνατότητα σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών της να ζητήσει χρονική παράταση από την Ολομέλεια.