Χιλιάδες διαδηλωτές στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα (και είναι σε εξέλιξη) με τη συμμετοχή φοιτητών, καθηγητών και δασκάλων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο των Αθηνών, συγκεντρώθηκαν στις 12:00 στα Προπύλαια. Στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει συμμετοχή 150 φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).
Είναι φανερό ότι το μέτωπο αυτό θα είναι ανοιχτό κάτι που μάλλον επιθυμεί και η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις κινητοποιήσεις των αγροτών τις οποίες θα επιχειρήσει να κατευνάσει.
Πιερρακάκης: Όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο δεν θα μπορεί και στο μη κρατικό
Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τη διασύνδεση μεταξύ της διαδικασίας και των κριτηρίων εισαγωγής κάποιου υποψηφίου στα δημόσια πανεπιστήμια με τον αντίστοιχο που επιθυμεί να εισαχθεί στα μη κρατικά-μη επαγγελματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (η ίδρυσή τους ως παραρτημάτων ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προϋποθέτει συνέργειες με αντίστοιχο ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα και όχι «στον σωρό») έδωσε σήμερα (ΣΚΑΙ), ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τόνισε ότι “όπως κάποιος μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν μπορεί να μπει στα δημόσια πανεπιστήμια, το ίδιο να μην μπορεί να κάνει και για την εισαγωγή του στα μη κρατικά. Αυτός είναι ο κόφτης”.
Ο λόγος για τον συσχετισμό αυτό; Πέραν της επιθυμητής «ισότητας της διαδικασίας εισαγωγής», προκύπτει σαφής συνταγματική «υποχρέωση», καθώς «υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σχετικά με τη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας» προσέθεσε ο κ. Πιερρακάκης, αποτυπώνοντας έτσι την επικρατούσα, μεταξύ των κορυφαίων συνταγματολόγων, ερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματος υπό το φως της συγκυρίας αλλά και του ενωσιακού δικαίου, όπως ευκρινώς καταγράφεται στη γνωστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Αναφερόμενος στο τι θα ισχύσει για τις εγγραφές και την περιβόητη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο υπουργός Παιδείας μίλησε «για μια ειδική ελάχιστη βάση, η οποία θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων στο κάθε επιστημονικό πεδίο (και όχι στο Τμήμα), η μικρότερη τιμή του οποίου θα πολλαπλασιάζεται επί 0,8 και προκύπτει ένας βαθμός. Αυτός ο βαθμός είναι το πλαφόν κάτω από το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συνεπώς, κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω από ένα όριο δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στα μη κρατικά».
Επιμένοντας στη διευκρίνιση για τον συσχετισμό μεταξύ δημόσιου και μη κρατικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Έχουμε ένα κεκτημένο κι ένα υφιστάμενο εθνικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κρίναμε πως αυτή η διασύνδεση πρέπει να γίνει, αλλά δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο για την πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο συντελεστής που εμείς αποφασίσαμε και καταθέτουμε με το νομοσχέδιο είναι το ελάχιστο κριτήριο, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα του νόμου. Κάθε σχολή που θα ιδρυθεί έχει το δικαίωμα να θέτει δικά της κριτήρια, τα ποια θα πρέπει να είναι τα ίδια που ισχύουν στο μητρικό πανεπιστήμιο, τα οποία θα τα κρίνει όμως και η ελληνική ανεξάρτητη αρχή, η ΕΘΑΑΕ».