Το ευφάνταστο σενάριο που είδε το φως σε τουρκικές εφημερίδες περί “κλειδώματος” πολεμικών τους F-16 στα ραντάρ ελληνικών S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, διαψεύδουν πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.
Η ελληνική πλευρά τονίζει πως πρόκειται για ακόμα μία προσπάθεια των Τούρκων να κατηγορήσουν την ελλάδα στους Αμερικανούς και γενικότερα στο NATO υποστηρίζοντας πως η χώρα μας είναι αυτή που επιτίθεται στο Αιγαίο κόντρα στους κανόνες της συμμαχίας. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν παράλληλα ότι τα τουρκικά μαχητικά που παραβίασαν στις 23 Αυγούστου τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Ποιο είναι το σχέδιο της Άγκυρας
Οι εγκέφαλοι της Άγκυρας έχουν ξεδιπλώσει ένα νέο σχέδιο το τελευταίο διάστημα. Παρουσιάζουν μια νέα θεωρία: “Η Ελλάδα επιτίθεται, η Τουρκία αμύνεται”.
Εξειδικεύοντας αυτή θεωρία μιλάνε για τα νέα οπλικά συστήματα που προμηθεύεται η Ελλάδα με στόχο την Τουρκία. Για τα ελληνικά νησιά που “παρανόμως” η Αθήνα έχει εξοπλίσει. Παράλληλα, εξαπολύουν “μαύρη προπαγάνδα” για το μεταναστευτικό, με το οποίο κάνουν υβριδικό πόλεμο κατά της χώρας μας. Τελευταία, εμπλούτισαν τα επιχειρήματά τους σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, λένε, δεν καθυστέρησε την ένταξη της Β. Μακεδονίας; Εμάς γιατί μας κατηγορείτε για την απειλή βέτο σχετικά με την Φινλανδία και τη Σουηδία. Με το πρόσφατο περιστατικό που εφηύραν για την χρήση των S 300 που διαθέτουμε στην Κρήτη, επιχειρούν να το συνδιάσουν με την αγορά νέων S 400 από τη Ρωσία για να πιέσουν τις ΗΠΑ και να άρουν τα εμπόδια για την προμήθεια αμερικανικών αεροσκαφών.
‘Όλο αυτό είναι άμα νέο επικοινωνιακό, πολιτικό και διπλωματικό σχέδιο της Άγκυρας που η Αθήνα οφείλει το μελετήσει και να ενεργήσει υπερασπιζόμενη τα εθνικά μας συμφέροντα.
Αρκούν οι αναχαιτίσεις των πιλότων μας
Σχετικά με τα τουρκικά δημοσιεύματα, η Αθήνα τονίζει ότι οι S-300 δεν εξέπεμψαν και ούτε πρόκειται να εκπέμψουν για τέτοιου είδους αποστολές, όχι μόνο διότι οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών εκτελούν αποτελεσματικά τις αναχαιτίσεις, αλλά και επειδή η Ελλάδα είναι χώρα που έχει αποδείξει πως επιθυμεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Από τις ελληνικές Αρχές υπογραμμίζεται επίσης το γεγονός πως στις 23 Αυγούστου δεν υπήρξε καμία άσκηση του ΝΑΤΟ, ούτε στο Αιγαίου, ούτε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.
Πηγές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας εκτιμούν πως οι Τούρκοι δείχνουν με τις διαρροές τους στα μέσα ενημέρωσης τον εκνευρισμό τους και φαντάζονται παρενοχλήσεις των μαχητικών τους από το σύστημα S-300 καθώς τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στις ΗΠΑ για το ζήτημα των F-16. Έτσι η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις με «φθηνή προπαγάνδα».
Τι ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι
“Το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 παρενόχλησε τουρκικά αεροσκάφη F-16
Τα τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αποστολές πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παρενοχλήθηκαν από ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Τα τουρκικά αεροσκάφη «κλειδώθηκαν» με ραντάρ στις 23 Αυγούστου σε μια αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας την ανωνυμία τους λόγω περιορισμών στην ομιλία στα μέσα ενημέρωσης, περιγράφοντας την ελληνική παρενόχληση ως «εχθρική πράξη» σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ .
«Παρά αυτήν την εχθρική ενέργεια, τα αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες αποστολές τους και επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους», πρόσθεσαν οι πηγές.
Η παρενόχληση προήλθε από ένα ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης, τόνισαν οι πηγές, αναφέροντας πώς ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να επικρίνουν την Τουρκία για την αγορά συστημάτων S-400 ρωσικής κατασκευής, αλλά δεν λένε τίποτα για την Ελλάδα.
Λέγοντας πώς η Ελλάδα αγόρασε την προηγούμενη έκδοση του συστήματος πριν από σχεδόν 25 χρόνια, πηγές λένε ότι μια χώρα του ΝΑΤΟ, δηλαδή η Ελλάδα, που παρενοχλεί τα πολεμικά αεροσκάφη μιας άλλης χώρας του ΝΑΤΟ μέσω του ρωσικού συστήματος S-300 είναι «κατά των αρχών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει παραπονεθεί για επανειλημμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική από την Ελλάδα στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις ματαιώνουν τις καλόπιστες προσπάθειές της για ειρήνη.
Τον Απρίλιο του 2017, όταν οι παρατεταμένες προσπάθειές της να αγοράσει ένα σύστημα αεράμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδείχθηκαν μάταιες, η Türkiye υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ρωσία για την απόκτηση των υπερσύγχρονων S-400.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξή τους, υποστηρίζοντας ότι οι S-400 θα ήταν ασυμβίβαστοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία ή τον οπλισμό της και έχει επανειλημμένα προτείνει τη σύσταση επιτροπής για τη διευκρίνιση του ζητήματος.
Η Ελλάδα σπαταλά τα χρήματα του λαού της σε μεταχειρισμένα όπλα για να τα χρησιμοποιήσει κατά της Τουρκίας, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επαναλαμβάνοντας την κριτική για τον επιθετικό οπλισμό και τις προκλητικές ενέργειες της Αθήνας κατά της Τουρκίας.
Μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό A Haber σε αποκλειστική συνέντευξη, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια μάταιη εκστρατεία εξοπλισμού.
«Τα λεφτά του ελληνικού λαού σπαταλούνται σε όπλα και εξοπλισμό που ολοκλήρωσαν την οικονομική του ζωή. Μεταχειρισμένα αεροπλάνα, μεταχειρισμένα τανκς, μεταχειρισμένα κανόνια, ό,τι είχαν, η Γαλλία τα πουλάει στην Ελλάδα και βγάζει λεφτά. Δεν θα φτάσετε πουθενά, όμως. Αν προσπαθείς να υπερασπιστείς την Ελλάδα με το έργο σου, αυτό είναι υπερβολικό για άμυνα. Δεν χρειάζεσαι τόσα όπλα για να αμυνθείς. Αλλά αν αυτό είναι εναντίον της Τουρκίας, αυτό δεν αρκεί».
Οι γείτονες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών διεκδικήσεων για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, των επικαλυπτόμενων αξιώσεων για την ηπειρωτική τους υφαλοκρηπίδα, των θαλάσσιων συνόρων, του εναέριου χώρου, της ενέργειας, του εθνικά διχασμένου νησιού της Κύπρου, του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου και των μεταναστών.
Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει εντείνει την κριτική για την Ελλάδα που σταθμεύει στρατεύματα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κοντά στις τουρκικές ακτές και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ορατή από την ακτή. Αυτά τα νησιά έπρεπε να αποστρατικοποιηθούν σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947, επομένως απαγορεύονται αυστηρά τα στρατεύματα ή τα όπλα στα νησιά. Επίσης, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους τελευταίους μήνες.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει πρόθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονά της και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει επίσης να πραγματοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επανεξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις της. Το αναπτυσσόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει συχνά προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην επιδοθεί σε κούρσα εξοπλισμών, προσφέροντας να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ άλλων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη νήσο Κύπρο, μέσω διαλόγου”.