Η σύγκρουση των δύο μονομάχων στη Βουλή δεν έβγαλε μεγάλη είδηση, τουλάχιστον στις πρωτολογίες. Ίσως αυτό γίνει στον 2ο γύρο. Και είδηση τώρα πλέον είναι μόνο εάν ο πρωθυπουργός μιλήσει πιό καθαρά για το πότε θα στηθούν κάλπες.
Ο κ. Μητσοτάκης έμεινε πιστός στη θέμα ημερήσιας διάταξης, αφού ο ίδιος εξάλλου προκάλεσε αυτή τη συζήτηση. Προτίμησε να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο στην Κοινωνική Πολιτική προσθέτοντας και δύο νέες εξαγγελίες: Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και το ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις. Και τα δύο από την 1η Ιανουαρίου 2023. Στα καθαρά πολιτικά θέματα ο πρωθυπουργός τις κυβερνητικές ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα του 2015 και τον Βαρουφάκη. Δείχνοντας ότι αυτή θα είναι και η εκλογική του τακτική.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήκωσε ψηλά τα θέματα της ακρίβειας. Ξεχάσατε να αναφέρετε πέντε λέξεις, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: “Ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία, σκευωρία” και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη εκλογές λέγοντας: “Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα και προκηρύξτε εκλογές”.
Μητσοτάκης: Πολίτης κι όχι λαός
“Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας” τόνισε ο πρωθυπουργός.
Άλλη η Ελλάδα σήμερα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρία χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. “Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε”.
“Ευτυχώς όλα αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την με δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ , ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Κατώτατος μισθός: Ετήσιο όφελος 1.000 ευρώ
“Κοινωνική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάθε πολιτική μας καθώς όλες απευθύνονται τελικά στον πολίτη. Σε αυτό πηγαίνουν και οι προσλήψεις που κάναμε για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία στην εκπαίδευση, η στήριξη του ΕΣΥ, η στροφή της παιδείας σε πιο ποιοτικά, αναβαθμισμένα πανεπιστήμια, η στήριξη της τεχνικής κατάρτισης και πάνω από όλα οι επενδύσεις που έφεραν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα πάνω από το φράγμα των 4 εκατομυρίων εργαζόμενων” είπε ο πρωθυπουργός.
“Αιχμή της πολιτικής μας είναι οι τολμηρές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της απασχόλησης. Θα μιλήσω για τέσσερα μεγάλα κεφάλαια της κοινωνικής μας πολιτικής. Την εργασία, την φροντίδα για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς όσων ήδη απασχολούνται. Την καταπολέμηση της ανεργίας , της πιο στυγνής αδικίας. Τις παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στην αποκατάσταση ενός συστήματος που θα παρέχει γρήγορα και δίκαια τους κόπους του στον εργαζόμενο όταν αποσύρεται. Και οι πολιτικές μας για την προστασία των πιο αδύναμων” πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στα ζητήματα της εργασίας κομβική είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα.
“Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ και με την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ένας μισθός επιπλέον για κάθε εργαζόμενο.
Αυτό δίνει στην Ελλάδα την 9η θέση στην ΕΕ, πάνω και από την Πορτογαλία την οποία συχνά προβάλλεται ως πρότυπο και αυτό συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε”, είπε ο πρωθυπουργός.
Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης – Αυξήσεις στις συντάξεις
“Τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών και εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανακοίνωσε δε δύο φιλολαϊκά μέτρα: “Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας”.
Τσίπρας: Ξεχάσατε πέντε λέξεις
Για μια ομιλία με “τόσα, μα τόσα ψέματα” έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής μετά τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι παρουσιάστηκε ως δήθεν “φιλεργατικός” και με “κοινωνικό πρόσωπο”.
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αρχικά ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ “χειροκρότησε θερμά” τον Κυριάκο Μητσότακη, καθώς, όπως είπε, “το χρειάζονται για τόνωση του ηθικού” μετά τη χθεσινή εμφάνιση στο Ευρωκοινοβούλιο. “Μιλήσατε για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, ξεχάσατε όμως να αναφέρετε πέντε λέξεις”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας: “Ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία, σκευωρία”.
Ντυθήκατε ΚΚΕ
Χαρακτήρισε, δε, την ομιλία του πρωθυπουργού “case study” για πολιτικούς επιστήμονες για το “πώς μπορεί κανείς να κάνει το μαύρο άσπρο και πώς να πει τόσα, μα τόσα ψέματα”. “Η πραγματικότητα είναι που σας διαψεύδει όχι εμείς”, συνέχισε, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι για να μιλήσει για κοινωνική πολιτική, “ντύθηκε όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ”.
Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα
“Μας είπατε εσείς ότι “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”, εσείς που φέρατε νομοσχέδιο με το καλημέρα για να καταργήσετε όλο το πλαίσιο το νομοθετικό που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, που καταργήσατε στην ουσία το οκτάωρο, που έχετε δημιουργήσει μια κατάσταση ζούγκλας για τους εργαζόμενους, που 35% των εργαζόμενων σήμερα είναι με μερική ή επισφαλή απασχόληση”.
“Ζητάμε εκλογές έξι μήνες γιατί η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο, αποδεικνύεστε πολλαπλασιαστής της κρίσης. Κάθε μέρα που περνά φορτώνετε και νέα βάρη στην επόμενη κυβέρνηση και στο λαό. Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα και προκηρύξτε εκλογές, οι υπουργοί σας δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά μόνο με τον προεκλογικό τους αγώνα. Οι άμοιροι βουλευτές σας γνωρίζουν πως ένας στους δύο δεν θα επανεκλεγεί λόγω της απλής αναλογικής, έχουν κρεμάσει πλερέζες”, τόνισε κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.