Ένα βήμα πίσω από προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις του για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και ένα μεγάλο βήμα μπροστά, έκανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Capital.
Συγκεκριμένα είπε: “Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο. Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται”.
Αυτή η αποστροφή του πρωθυπουργού πυροδότησε τα εκλογικά σενάρια, με βουλευτές της ΝΔ μάλιστα να αναφέρουν και πιθανές ημερομηνίες.
Ο βαρύς χειμώνας και τα επιδόματα
Ποιο είναι το μεγάλο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός; Προφανώς οι συνέπειες του πολέμου. Η ενεργειακή κρίση. Η ακρίβεια που, η αλήθεια είναι, έκανε την εμφάνιση της πριν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Όλοι οι αναλυτές προβλέπουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Ήδη, στη Γερμανία συζητούν ανοιχτά για μέτρα περιορισμού κατανάλωσης ενέργειας, που θυμίζουν άλλες εποχές, δύσκολες. Αυτά τα μέτρα οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών που έχουν συνηθίσει σε ένα υψηλό επίπεδο ζωής, ΔΕΝ μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Έτσι, η δυσαρέσκεια προβλέπεται να φουντώσει και είναι φυσικό να εκδηλώνεται και στις κάλπες. Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι πρόσφατο. Αν, λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσφύγει σε φθινοπωρινές κάλπες, θα το πράξει για να προλάβει τον βαρύ χειμώνα.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Καταπίπτει όλα τα ρεκόρ επιδοματικής πολιτικής η “γαλάζια” διακυβέρνηση. Σε αυτό συντέλεσε τα μέγιστα η πανδημία και τα πρώτα αναγκαία lockdown. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αρκετά ανοιχτοχέρα και δίνει το ένα μετά το άλλο βοηθήματα στην κοινωνία. Πράττει σωστά; Αλίμονο εάν πούμε πως δεν χρειάζονται βοηθήματα οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Αλλά μέχρι πότε θα δίνει η κυβέρνηση επιδόματα; Μέχρι πότε θα βρίσκει “δημοσιονομικό χώρο”;
Προφανώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική μέχρι το τέλος της τετραετίας. Τώρα, τα σχετικά με το πολιτικό κλίμα, την αντιπολίτευση κλπ, θα λέγαμε ότι καλό είναι στο Μέγαρο Μαξίμου να σκεφτούν καλύτερα επιχειρήματα.
Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις εκλογές
“Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές “ευκαιρίες” να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες. Και υπάρχουν, δόξα τώ Θεώ, ουκ ολίγες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες θα είναι αντικείμενο τέτοιων συζητήσεων.
Πάρτε για παράδειγμα το σημαντικότατο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα έχει ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. Θα είναι και αυτό ένα μέτρο του πώς αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση και πόσο τελικά επιδιώκει να οξύνει τα πράγματα.
Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Εξάλλου το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε, είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε”.
Αναμένουμε, λοιπόν, τις αποφάσεις και τη δημοσιοποίηση τους. Εάν κρίνουμε από το κλίμα στα υπουργικά γραφεία, οι εκλογές θα γίνουν αμέσως μετά το καλοκαίρι. Ελάχιστοι υπουργοί ασχολούνατι με το κυβερνητικό έργο. Οι περισσότεροι μετράνε ψήφους. Ας μην μας διαφεύγει, πολλοί θα μείνουν εκτός Βουλής κι όχι μόνο λόγω του εκλογικού συστήματος.