Την ώρα που το 6ο κύμα της πανδημίας γίνεται αισθητό στους αριθμούς και εν μέσω σχετικής σύγχυσης για την αναγκαιότητα εμβολιασμού στους 30 και άνω αλλά και τεκμηριωμένων αμφισβητήσεων (Μόσιαλος), αποφασίστηκε να γίνει σήμερα Πέμπτη επίσημη ενημέρωση.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους θα μιλήσουν για το πως εξελίσσεται το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ανοιχτή η πλατφόρμα αλλά…
Να υπενθυμίσουμε ότι είναι ανοιχτή είναι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για ραντεβού εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση, για τις ηλικίες 30 ετών και άνω. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφού οι περισσότεροι επιστήμονες, αλλά ακόμη και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν τα οφέλη της 4ης δόσης στις νεότερες ηλικίες.
Ακόμη και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε ανακοίνωσή της σημείωνε ότι δεν υπάρχει απόδειξη για όφελος σε όσους είναι κάτω των 60. Παρουσιάζει λοιπόν πρόσθετο ενδιαφέρον η σημερινή ενημέρωση και αναμένουμε εάν θα υπάρξει επανατοποθέτηση της κας Θεοδωρίδου.
Αντιθέτως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η 4η δόση πρέπει να γίνει από τους άνω των 60 ετών και για αυτό τον λόγο κάνουν ισχυρή σύσταση.
Μόσιαλος: Ανεπαρκή τα επιστημονικά δεδομένα για τους 30-59 ετών
Να υπενθυμίσουμε την ανάρτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου αμέσως μετά την προηγούμενη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών:
“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση. Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.
Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων”.
Και σχετικά με τα υπάρχοντα εμβόλια έγραψε:
“Τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον”.