Με ανοιχτά τα μεγάλα ζητήματα της χώρας κυρίως στην οικονομία και τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και μέσα στο αβέβαιο ευρωπαϊκό σκηνικό που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ιταλοί καλούνται να δώσουν λύση διακυβέρνησης. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενίσχυση των κομμάτων της Δεξιάς.
Σημαντικά θέματα
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας. Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορονοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».
Η παραίτηση Ντράγκι
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Ματαρέλα, που του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, προκειμένου να διαχειρίζεται τρέχουσα υποθέσεις. Να σημειώσουμε ότι η πολιτική κρίση προκλήθηκε όταν η Lega τα 5 Αστέρια και το Forza Italia απέσυραν την ψήφο εμπιστοσύνης στον τεχνοκράτη πρωθυπουργό.
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, που είχε αναλάβει τον Φεβρουάριο του 2020 για να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, δήλωσε με νόημα: “Ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες χρησιμοποιούν την καρδιά τους”
Πλήγμα για την Ευρώπη
Πάντως, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ακόμη περισσότερες ανησυχίες στην Ευρώπη με δεδομένο ότι ο Μάριο Ντράγκι ήταν πολύ έμπειρος στη διαχείρηση κρίσεων. Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε συμβάλει να μην κλονιστεί το ευρώ. Αλλά και στη σημερινή συγκυρία, άσκησε πιέσεις για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μεγάλη περιπέτεια στην οποία έχει εισέλθει η Ευρώπη.