Το εμβληματικό μυθιστόρημα “Η Δίκη” του Φραντς Κάφκα, παρουσιάζεται στο Θέατρο Κορύβαντες από τους Αντρέα Θεοχάρη, Βαγγέλη Φελουζή και Αντρέα Κοκάκη. Πρεμιέρα της παράστασης στις 4 Δεκεμβρίου.
Ένα έργο προφητικό που αναδεικνύει τις αυταπάτες για την δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στη σύγχρονη εποχή
Ο Γιόζεφ Κ., ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος, συλλαμβάνεται στο δωμάτιό του ένα πρωί, χωρίς να του ανακοινωθεί κάποια κατηγορία. Ο Κ. “ζει σε μια χώρα με συνταγματικό πολίτευμα, βασιλεύει γενική ειρήνη και όλοι οι νόμοι είναι εν ισχύι”. Σκέφτεται ότι πρόκειται μάλλον για μια κακόγουστη φάρσα. Θα περιπλανηθεί στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Δικαστηρίου, συναντώντας άτομα που συνδέονται με αυτό. Έναν ανακριτή που τον ρωτά αν είναι ελαιοχρωματιστής, έναν έγκριτο δικηγόρο με διασυνδέσεις, ο οποίος συνεχώς αναβάλλει να καταθέσει την απολογία του, έναν ιδιόρρυθμο ζωγράφο που φτιάχνει τα πορτραίτα των δικαστών. Στο τέλος της περιπλάνησης του θα συναντήσει τον ιερέα των φυλακών. Ο καθένας τους θα του εξηγήσει με τον δικό του τρόπο τη λειτουργία του Δικαστηρίου και τη φύση του Νόμου, χωρίς ποτέ να μάθει γιατί είναι ένοχος.
Ένα έργο προφητικό που αναδεικνύει τις αυταπάτες για την δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στη σύγχρονη εποχή και μας υπενθυμίζει, αυτό που ο Βάλτερ Μπένγιαμιν επισημαίνει, ότι η “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” στην οποία ζούμε δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.
Πρωταγωνιστούν
Αντρέας Θεοχάρης, Αντρέας Κοκάκης
Η προσφορά ενός από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα
Ο Φραντς Κάφκα γεννήθηκε στις 3 ιουλίου 1883 και απεβίωσε στις 3 Ιουλίου 1924 ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Γερμανόφωνος και εβραϊκής καταγωγής, έζησε στη σημερινή Τσεχία. Τα βιβλία του τα έγραψε στη γερμανική γλώσσα. Τα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατό του, εδραιώθηκε η θέση του στην παγκόσμια λογοτεχνία και χαρακτηρίστηκε ως ο σπουδαιότερος μοντερνιστής γερμανόφωνος πεζογράφος. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται η νουβέλα. Η Μεταμόρφωση (1915) και τα μυθιστορήματα Η Δίκη (1925), Ο Πύργος (1926) και Αμερική (1927).