Με ειδικό τρένο έφτασαν στο Κίεβο ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Εκεί θα συζητήσουν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις εξελίξεις. Ο μεγάλος στόχος της πρωτοβουλίας των τριών, είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας για σταματήσει ο πόλεμος
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ειδικό τραίνο στην Πολωνία και το πρωί της Τετάρης έφτασαν στο Κίεβο. Μάλιστα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δημοσίευσε μία φωτογραφία των τριών ανδρών μέσα από το τραίνο.
Άμεση ανάλυση: Ποιος ο στόχος των ευρωπαίων ηγετών
Η πρωτοβουλία κορυφής δεν μπορεί να γίνεται για θέματα που ρυθμίζονται από άλλες οδούς και σε άλλο επίπεδο. Οι τρεις θέλουν να δείξουν σε όλες τις πλευρές, δλδ Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία ότι η Ευρώπη είναι παρούσα. Προφανέστατα, επιδιώκουν το μείζον.
Ποιο είναι αυτό; Φυσικά ο τερματισμός του πολέμου. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη πληρώνει βαρύ τίμημα στον πόλεμο. Αρχικά στην οικονομία. Αλλά έπονται και κοινωνικές αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως εκείνες με φιλελεύθερη παράδοση. Αυτό θα προκαλέσει και πολιτικές αναταράξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες ανατροπές. Όλα αυτά θέλουν να τα αποφύγουν και δεν υπάρχει χρόνος. Ήδη, ο πόλεμος κρατάει πολύ. Η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δείχνει εμφανέστατα και τη διαφοροποίηση τους από τη γραμμή της Βρετανίας αλλά και κρατών της ΕΕ που προέρχονται από το πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Επίσης, διαχωρίζουν καθαρά την τακτική τους από τις ΗΠΑ, αφού η Υπερδύναμη έχει τη δική της ατζέντα στο διεθνές πλαίσιο.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Ντράγκι όταν πήγε στον Λευκό Οίκο είπε καθαρά στον πρόεδρο Μπάντεν πως πρέπει να εργασθούν για την ειρήνη κι όχι για την παράταση του πολέμου. Μάλιστα κατέθεσε και στον ΟΗΕ τέσσερα σημεία ως πλαίσιο διαπραγματεύσεων.
Ο Μακρόν επίσης έχει και δημοσίως δηλώσει ότι δεν πρέπει να στοχεύουμε στην καταστροφή της Ρωσίας αλλά στον τερματισμό της σύρραξης. Προκάλεσε δε αντιδράσεις γι αυτό.
Ο Σόλτς βλέπει το σύγχρονο γερμανικό δόγμα “πρώτα η οικονομία”, καταρρέει, με αυτόν στην Καγκελαρία. Και η Γερμανία δεν είναι ένα κράτος που μπορεί να κάνει εύκολα τέτοιου τύπου “στρατηγικές στροφές”. Η γραμμή του μεταβάλλεται συνεχώς αλλά τώρα βοηθούντων και των Μακρόν και Ντράγκι δείχνει έτοιμος να συμβάλλει πιο αποφασιστικά στις εξελίξεις.
Να μην μας διαφεύγει και η πρόσφατη δήλωση Μπάιντεν πως “ο Ζελένσκι ίσως τώρα χρειαστεί να δώσει γη στη Ρωσία”, που διέφυγε από πολλά ΜΜΕ.
Ασφαλώς, οι τρεις ηγέτες θα έχουν αρκετά να προσφέρουν στον Ζελένσκι προκειμένου να τον πείσουν να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Οι διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, η οικονομική βοήθεια στη χώρα που χτυπήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή, είναι δύο ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη αξία.
Ο σκοπός της επίσκεψης σύμφωνα με το Reuters
Θα συζητήσουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ με τον πρόεδρο της χώρας.
Γνωρίζουν ότι η Ουκρανία επιθυμεί να υπάρξει ένας ισχυρός συμβολισμός ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου.
Πρέπει να εξισορροπήσουν τις λογικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ με τις φιλοδοξίες όλων των υφιστάμενων υποψήφιων χωρών.
Επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ δεν θα αποσταθεροποιηθεί ή θα διασπαστεί
Η προαναγγελία από τον ιταλικό Τύπο
Για πράξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία έκανε λόγο την Τρίτη ο ιταλικός Τύπος με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών. Προσπάθεια να βρεθεί λύση και στα σιτηρά.
Στην Ιταλία όλοι θεωρούν δεδομένο ότι αύριο Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι, ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρον θα μεταβούν στο Κίεβο. Σε αναλυτικό της άρθρο, η εφημερίδα Il Giornale, του ομίλου Μπερλουσκόνι, γράφει ότι θα είναι μια επίσκεψη η οποία πρόκειται να μείνει στην Ιστορία.
Ότι θα σταλεί, δηλαδή, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πούτιν με μια απτή πράξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. «Μιλάμε, όμως και για μια κίνηση η οποία έχει μεγάλη σημασία για την Γερμανία, ώστε να καταλάβει ότι οι ανάγκες της πρέπει να συμβαδίζουν με το κοινό, ευρωπαϊκό συμφέρον», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ρώμης, η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ώρες, με μια τεράστια προσπάθεια, από μέρους των μυστικών υπηρεσιών των τριών ευρωπαϊκών χωρών, να εγγυηθούν την ασφάλεια των ηγετών τους.
Εναλλακτικές οδοί για το σιτάρι
«Αυτό που μένει να εξακριβωθεί, είναι εάν ο Ντράγκι, ο Μακρόν και ο Σολτς θα συνεχίσουν να στηρίζουν χωρίς καμία επιφύλαξη την ουκρανική αντίσταση ή αν θα αρχίσουν να κάνουν αναφορά σε κάποιου είδους συμβιβασμό», προσθέτει η Il Giornale. Σύμφωνα με τον Πάολο Μάγκι, επικεφαλής του ιταλικού Ινστιτούτου Μελετών Διεθνούς Πολιτικής, οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι πλέον, να πληρώσουν το συνολικό κόστος που απαιτεί ο πόλεμος και το οποίο ζητά ο Ζελένσκι».
Παράλληλα, αρκετοί Ιταλοί αναλυτές που σημειώνουν ότι η παρουσία, αύριο στο Κίεβο, και του Ρουμάνου προέδρου, Κλάους Γιοχάνις θα μπορούσε, ίσως, να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας κάποια λύσης για το σιτάρι που παραμένει κλεισμένο στις αποθήκες. Με ενδεχόμενη μεταφορά του, όχι από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά μέσω εναλλακτικής οδού από τον Δούναβη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ζήτησε και πάλι, μιλώντας από το Ισραήλ, την δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την μεταφορά των σιτηρών, ώστε να αποφευχθεί μια τεράστια επισιτιστική κρίση και υπενθύμισε ότι «έχουμε στην διάθεσή μας πλέον μόνον λίγες ημέρες». Η νέα αυτή έκκλησή του όμως δεν φαίνεται να συγκίνησε την Μόσχα.