Οι κάλπες αποδυνάμωσαν τον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με τα exit poll, αφού χάνει τη πλειοψηφία στη Βουλή. Ταυτόχρονα, ενισχύονται τόσο ο σκληρός Αριστερός Μελανσόν, όσο και η Ακροδεξιά Λεπέν, που αυξάνει κατά πολύ την κοινοβουλευτική της δύναμη. Ρόλο ρυθμιστή πλέον θα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι της παραδοσιακής Δεξιάς.
Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είναι ζητούμενο για τον Μακρόν τι πρόγραμμα θα υλοποιήσει μετά το πλήγμα που δέχεται. Πως θα εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλλε για την επόμενη πενταετία.
Εκτίμηση για την κατανομή των εδρών
Με βάση τις πρώτες προβλέψεις, η παράταξη Ensemble του προέδρου θα εκλέξει 200-250 βουλευτές. Θα παραμείνει δηλαδή μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών σε σύνολο 577.
Η αριστερή συμμαχία Nupes του Μελανσόν εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-180 βουλευτές και θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εκλέξει 80 -100 βουλευτές, ανεβάζοντας σημαντικά τη δύναμή του στην Εθνοσυνέλευση.
Η Λεπέν, πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και σχηματίζει πλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.
Μόνη επιλογή του προέδρου η συμμαχία με την παραδοσιακή Δεξιά
Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται να αποτελέσουν τον σύμμαχο του Μακρόν, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κυβερνητικό σχήμα και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Γάλλος πρόεδρος.
Η αποχή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.
Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργά το βράδυ της Κυριακής.
Στο μεταξύ, ισχυρό χτύπημα δέχονται και υπουργοί του Μακρόν, αφού – κατά παράδοση – όσοι δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ δήλωσε για το αποτέλεσμα: «Είναι απογοητευτικό, αλλά είναι μια πρώτη θέση».