Η σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων είναι «προβληματική» λένε οι πολίτες και ζητούν αλλαγές. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα κοινής γνώμης.
Σε αυτήν συμμετείχαν αιρετοί στον τομέα καθαριότητας και 1400 πολίτες και διενεργήθηκε από την Metron Analysis. Πραγματοποιήθηκε δε στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος για την «πράσινη» μετάβαση της Αττικής στην κυκλική οικονομία. Είναι ενταγμένη στη μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια που διεξάγει η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ, με κεντρικό μήνυμα «Δώσε αξία στα σκουπίδια σου».
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο της Metron Analysis Στράτο Φαναρά.
«Το 2025 να ανακυκλώνεται το 55% των σκουπιδιών και να μην θάβεται τίποτα ανεπεξέργαστο στη Φυλή» τόνισε ο περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρέθεσε ο κ. Φαναράς, η πεποίθηση των πολιτών για τη σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων είναι πως είναι «προβληματική» και ζητούν αλλαγές. Σε ποσοστό 81% οι πολίτες πιστεύουν ότι η ανακύκλωση δεν γίνεται σωστά. Το 68% ότι ο τρόπος αποκομιδής διαχείρισης είναι από τους χειρότερους στην Ευρώπη.
Ντροπή οι χωματερές
Το 76% θεωρεί τις χωματερές «ντροπή για όλους». Το 63% ότι τα σκουπίδια είναι ιδιαίτερα πολλά στους χώρους μας και το 79% ότι το υπάρχον σύστημα διαχείρισης πρέπει να αλλάξει. Επίσης, αναφορικά με το τι αντιστοιχεί σε κάθε κάδο, όλοι γνωρίζουν ότι στο μπλε βάζουμε ανακυκλώσιμα, στον πράσινο δεν είναι σαφές τι βάζουμε, καθώς το 1/4 απαντά απορρίμματα που «δεν ανακυκλώνονται» και το 38% «σκουπίδια γενικά». Στον καφέ, το 61% δεν γνωρίζει, μόνο το 32% γνωρίζει για τα βιοαπόβλητα. Εξ αυτών συνάγεται, παρατήρησε ο κ. Φαναράς, ότι ο μπλε κάδος είναι ο μόνος που η χρήση του είναι σαφής στο κοινό. Η ασάφεια για τον πράσινο ίσως να οφείλεται και στη σύγχυση, λόγω ύπαρξης και μεταλλικών και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει ότι στον καφέ καταλήγουν τα βιοαπόβλητα.
Ενημέρωση ζητάει το 76%
Στην ενότητα για το πώς αντιλαμβάνεται συνολικά την κατάσταση η κοινή γνώμη, θεωρείται αναγκαία η ενημέρωση, καθώς το 67% απαντά ότι «δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο μπορώ να μειώσω τα απορρίμματα» και το 76% ότι «έχω ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση».
Σχετικά με την πρακτική των ίδιων των πολιτών για την κατάσταση, το 90% δηλώνει ότι κάνουν προσπάθειες να μειώσουν τα απορρίμματα, το 85% ότι κάνουν ανακύκλωση και το 81% ότι αποφεύγουν τη σπατάλη τροφίμων.
Τέλος, σε ότι αφορά στη γνώμη τους για τα ανακυκλώσιμα προϊόντα, σε ποσοστό 80% έως 90% γνωρίζουν για: πλαστικό, χαρτί, ηλεκτρικές συσκευασίες, επικίνδυνα απόβλητα, κονσέρβες και μόνο το 43% μόνο για περισσεύματα φαγητού και φλούδες.