Το 23% έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους. Από αυτούς το 57% φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να τις τακτοποιήσουν τους επόμενους μήνες.
Αυτά είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse, για λογαρισμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το αντικείμενο ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο αφού σχετίζεται με την πορεία της επιχειρηματικότητας κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες της περιόδου.
Ποσοστό 58%, δηλαδή οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες επιχειρηματίες, δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί «Αρκετά» έως «Πολύ» η λειτουργία της επιχείρησής τους από τις πρόσφατες ανατιμήσεις. Αντίστοιχο ποσοστό που φτάνει στο 59% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί, η λειτουργία της επιχείρησής του «Αρκετά» έως «Πολύ», από τις πρόσφατες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Μάλιστα το 37%, δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα έχουν επηρεαστεί «Πολύ»!
Καθυστερούν τις πληρωμές
Ένας στους τέσσερις (23%) έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους. Η πλειονότητα αυτών (57% του 23%) φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν («Μάλλον» ή «Σίγουρα») να τις τακτοποιήσουν τους επόμενους μήνες. Επίσης, έξι στους δέκα αυτών που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους (61% του 23%), δηλώνουν ότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις τους σε καθυστέρηση («Αρκετά» έως «Πολύ»), κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 13% των μελών του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ένα ή περισσότερα ενεργά δάνεια σε τράπεζες και το 9% έχει ζητήσει δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες του, το τελευταίο διάστημα. Από όσους υπέβαλλαν πρόσφατα αίτημα δανειοδότησης, οι έξι στους δέκα εισέπραξαν αρνητική απάντηση (57%) και ένας στους πέντε (20%) θετική!
Απαισιόδοξοι για την επόμενη μέρα
Στην (απευκταία) περίπτωση νόσησης και απουσίας από την εργασία τους, το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαθέτει («Μάλλον» ή «Σίγουρα») επαρκείς πόρους για την κάλυψη των άμεσων προσωπικών του αναγκών. Είναι πως εντυπωσιακό ότι το 41% απαντά ότι ΔΕΝ διαθέτει τους πόρους!
Τέλος, απαισιόδοξοι δηλώνουν για το άμεσο μέλλον. Μόνο το 18% περιμένει η πορεία της επιχείρησής του το επόμενο εξάμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, να είναι «καλύτερη» – ένας στους τρεις (35%) την αναμένει «χειρότερη» και άλλοι τόσοι (34%) «ίδια».
Όπως γίνεται εμφανές οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία με τις μεγάλες ανατιμήσεις δυσκολεύουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η χρονική διάρκεια αυτής της κρίσης θα καθορίσει την πορεία των επιχειρήσεων.