Αντί να ενώσει προκάλεσε αντιρρήσεις και διαφωνίες η -έτσι κι αλλιώς καθυστερημένη- πρόταση της πρόεδρου της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, η οποία θα βρεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την Παρασκευή. Έτσι, τη στιγμή που υπάρχει ο ενεργειακός πόλεμος του Πούτιν κατά της Ευρώπης, η ηγεσία της Ένωσης δεν έχει κατορθώσει να σχεδιάσει ένα πακέτο που δεν θα διχάζει τους εταίρους.
Η ουσία του ζητήματος είναι τα όποια μέτρα της ΕΕ κατά του Πούτιν να μην στρέφονται κατά των ευρωπαίων πολιτών και της οικονομίας, συνεπώς να διασφαλίζεται η επάρκεια με ταυτόχρονη μείωση των τιμών.
Οι πέντε ιδέες και το “αγκάθι”
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις κυβερνήσεις πέντε ιδέες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στις χώρες-μέλη, σύμφωνα με τις δηλώσεις έξι διπλωματών στο POLITICO.
Οι πέντε προτάσεις που κατέθεσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοψίζονται ως εξής:
Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.
Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου.
Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρίες ορυκτών καυσίμων.
Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρίες ενέργειας.
Από τις πέντε προτάσεις, “αγκάθι” θεωρείται η σκέψη επιβολής πλαφόν στις ρωσικές τιμές αερίου και πετρελαίου που έχει στόχο να μειώσει τη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.
Οι χώρες που διαφωνούν
Σύμφωνα με το Politico, η Γερμανία εμφανίζεται «σκεπτική» απέναντι στην πρόταση. Η Ουγγαρία, η στενότερη σύμμαχος της Ρωσίας στη ΕΕ είναι αντίθετη, το ίδιο και η Σλοβακία και τουλάχιστον ακόμη δύο χώρες, αποκάλυψαν διπλωμάτες στο Politico.
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει περισσότερο και να περιορίσει την τιμή όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό ήταν κάτι που «εξέταζε» η Επιτροπή — αλλά οι Βρυξέλλες ήταν σε γενικές γραμμές αντίθετες με την ιδέα στις μέχρι τώρα αξιολογήσεις τους, κάτι που θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο από το να ξεχωρίζει το ρωσικό αέριο.
Και παρότι η Νορβηγία, τώρα ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ, έχει δηλώσει ότι μπορεί να συζητήσει ένα ανώτατο όριο, υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί θα δοκιμαστούν στις ενδιάμεσες εκλογές της χώρας τον Νοέμβριο.
Η Ουγγαρία θέλει επίσης οποιοδήποτε ενεργειακό πακέτο να εγκριθεί ομόφωνα, την ώρα που η επιτροπή προκρίνει τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης με πλειοψηφία, δήλωσε διπλωμάτης.
Η έκκληση της Πολωνίας να μεταρρυθμίσει το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, το οποίο κατηγορεί για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.
Η ιδέα της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δημοφιλής, ωστόσο ενώ η πρόταση της Φον Ντερ Λάιεν ζητά να είναι υποχρεωτικές οι μειώσεις, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία θέλουν τέτοια μέτρα να είναι εθελοντικά, όπως αναφέρει το Politico.
Οι επιφυλάξεις της Ελλάδας
Σύμφωνα με την “Καθημερινή” η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο δεν θεωρείται ικανοποιητική από την ελληνική πλευρά, που επιθυμεί την επιβολή πλαφόν στο TTF (ταμείο συναλλαγών) και στις τιμές ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος με βάση το ελληνικό μοντέλο στο οποίο αποπληρώνονται οι παραγωγοί. Στο μεταξύ, η Ιταλία έχει καταθέσει πρόταση η οποία προβλέπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και στην αγορά του TTF. Αυτή πρόταση συγκλίνει με την ελληνική θέση.
Μια άλλη πτυχή του ζητήματος είναι ότι η επιβολή ενός πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα έπρεπε να εφαρμοστεί υποχρεωτικά και από την Ελλάδα με αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέσω του αγωγού Turk Stream, που, ως γνωστόν, συνεχίζεται κανονικά.