Μάγεψε το βράδυ του Σαββάτου η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου το “Φεγγάρι του θερισμού”, όπως λέγεται. Οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα ήταν ιδανικές για να θαυμάσουν οι ρομαντικοί -και όχι μόνο- αυτό το μοναδικό θέαμα. Πολλοί έσπευσαν να βγάλουν και φωτογραφίες.
Παρατηρήθηκε μάλιστα πως το φεγγάρι φαινόταν ολόγιομο και από την προηγούμενη ημέρα. Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί και την πρώτη πανσέληνο του Φθινοπώρου και εμφανίστηκε δύο εβδομάδες πριν από την φθινοπωρινή ισημερία της 23ης Σεπτεμβρίου, οπότε μπαίνει και επίσημα το Φθινόπωρο για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.
Φωτίζει τη συγκομιδή των αγροτών
Τα ονόματα της πανσέληνου που χρησιμοποιούνται από το The Old Farmer’s Almanac προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών. Παραδοσιακά, κάθε όνομα πανσελήνου εφαρμόστηκε σε ολόκληρο τον σεληνιακό μήνα στον οποίο εμφανίστηκε και σε όλες τις φάσεις της Σελήνης—όχι μόνο στην Πανσέληνο, ωστόσο το “Φεγγάρι του θερισμού” είναι λίγο διαφορετικό.
Η πανσέληνος που καταγράφεται πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) παίρνει πάντα το όνομα “Φεγγάρι του Θερισμού”. Σε αντίθεση με άλλες πανσελήνους, αυτή ανατέλλει σχεδόν την ίδια στιγμή -γύρω στο ηλιοβασίλεμα- για αρκετά βράδια στη σειρά, δίνοντας στους αγρότες αρκετές επιπλέον βραδιές με σεληνόφως και επιτρέποντάς τους να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή τους. Ενώ η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είναι συνήθως γνωστή ως “Φεγγάρι του θερισμού”, εάν η Πανσέληνος του Οκτωβρίου συμβεί πιο κοντά στην ισημερία από εκείνη του Σεπτεμβρίου, παίρνει το όνομα. Σε αυτή την περίπτωση, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου αναφέρεται ως “Φεγγάρι του καλαμποκιού”.
Η επόμενη πανσέληνος που θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε έρχεται την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου και είναι γνωστή ως το “Φεγγάρι του κυνηγού”.