Η μία μετά την άλλη έρχονται στο φως οι καταγγελίες για “σημεία για τέρατα” που λάμβαναν χώρα στην “Κιβωτό του Κόσμου”. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για κακοποίηση παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ, αναλαμβάνει την έρευνα η Εισαγγελία Ανήλικων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία, που με εισαγγελική εντολή ξεκίνησε να σχηματίζει η Υπηρεσία Προστασίας Ανήλικων της Αστυνομίας, επιστρέφει στην Εισαγγελία προκειμένου η διερεύνηση της υπόθεσης να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί από την Εισαγγελία Ανήλικων.
Αφού μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης θα αποφανθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και -εάν υπάρχουν- σε βάρος ποιων πρέπει να αποδοθούν. Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα για τη διαρροή στον Τύπο στοιχείων της υπόθεσης, όσο ο φάκελος βρισκόταν στην αρμόδια υπηρεσία Ανηλίκων στην ΓΑΔΑ.
Ο πατέρας Αντώνιος “πέφτει από τα σύννεφα” και δηλώνει θλιμμένος
Μιλώντας στον Alpha, ο πατέρας Αντώνιος, επικεφαλής της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» δήλωσε «θλιμμένος», «στεναχωρημένος» και «σε έκπληξη» σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί από εχθές, προσθέτοντας, ότι «έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και σε κίνδυνο».
Μεταξύ άλλων, ο πάτερ Αντώνιος σημείωσε ότι «όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, εμείς το μάθαμε από ένα δημοσίευμα. Τίποτε περαιτέρω δεν γνωρίζω. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι το εξής -και μάλιστα σε πολλές συνεντεύξεις μας το έχω αναφέρει-: εμείς φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, αλλά από παραβατικές οικογένειες, μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα τους, παιδιά τα οποία δεν ήξεραν από όρια, παιδιά τα οποία θέλουν να παραβατούν και η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το επιστημονικό της προσωπικό, το εξειδικευμένο, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ειδικούς παιδαγωγούς, τους ψυχολόγους, τους ψυχιάτρους, πρωτίστως, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Και ποιο είναι αυτό το τραύμα; Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές, θα έλεγα, δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε, ότι πήραμε τη θέση αυτή».
Ερωτώμενος ξανά εάν η οργάνωση έχει εντοπίσει για ποιο παιδί πρόκειται, σχετικά με την αρχική καταγγελία, ο πατέρας Αντώνιος επανέλαβε ότι δεν γνωρίζουν τα στοιχεία του, ούτε κάλεσε κάποιος από την υποδιεύθυνση ανηλίκων την οργάνωση, αλλά και ούτε έχουν λάβει απάντηση στο αίτημά τους να λάβουν στοιχεία.
Ανάμεσα σε άλλες απαντήσεις στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» υπογράμμισε ότι «και εγώ πέφτω από τα σύννεφα. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι πολύ βαριά πράγματα. Δε μπορεί εμείς που μένουμε μέσα, εγώ με την οικογένεια μου και τη σύζυγό μου, βρίσκομαι σε πλήρη επαγρύπνηση. Είναι η ζωή μου η κιβωτός».
Η πρώτη καταγγελία
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Και νέες καταγγελίες
Στο μεταξύ έρχονται στο φως και νέες καταγγελίες με την «Καθημερινή» να δημοσιεύει προσωπικές μαρτυρίες από τρεις νέους.
Ενας 27χρονος, λέει ότι «με έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό. Αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις». Όπως υποστηρίζει, από τα 14 του -όταν και πήγε στη δομή- έκανε καθημερινές δουλειές, καθαρίζοντας αποθήκες και τουαλέτες, μεταφέροντας βαριά αντικείμενα, ενώ αναφέρει ότι τους ζητούσαν να αλλάζουν ετικέτες για να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που μοίραζαν ήταν ληγμένα.
“Σκληρές τιμωρίες”
Ο 27χρονος διηγείται μάλιστα ότι ένα καλοκαίρι παρέμεινε κλεισμένος για τρεις μήνες σε ένα σπίτι για τιμωρία, μαζί με άλλα τρία παιδιά.
Μια κοπέλα που έμεινε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο καταγγέλλει ότι ανεξαρτήτως ηλικίας έβαζαν τα παιδιά να κάνουν σκληρές δουλειές και υπογραμμίζει ότι «μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά. Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μες στον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια».
Η 20χρονη σήμερα Σοφία αφηγείται μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα στις δομές. Η ίδια έμεινε στην Κιβωτό από τα 12 έως τα 18 της και περιγράφει συνεχείς και σκληρές τιμωρίες και απομόνωση μηνών.
«Στις επισκέψεις των δημοσιογράφων οι υπεύθυνοι μας έλεγαν τι να λέμε», δηλώνει ο 27χρονος από τη δομή του Κολωνού. «Αν δεν λέγαμε στους δημοσιογράφους ψέματα, ότι περνάμε καλά δηλαδή, μας τιμωρούσαν», αναφέρει και η κοπέλα από τη δομή της Χίου.
Επισημαίνουν, ακόμη, ότι η επικοινωνία και η επαφή με συγγενικά τους πρόσωπα ήταν από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
Καταγγελία για σεξουαλική επίθεση
Τέλος, ο 27χρονος καταγγέλλει πως όταν ήταν σε απομόνωση στο σπίτι της Λ. Αλεξάνδρας ένας εργαζόμενος, υψηλά ιστάμενος, πήγε στο δωμάτιό του ξάπλωσε δίπλα του και τον άγγιξε στα γεννητικά του όργανα.
«Μου είπε, “θα σου αρέσει” – του έριξα χαστούκι κι έφυγε», καταγγέλει στην «Καθημερινή» και προσθέτει ότι κι ένας φίλος του είχε ζήσει παρόμοιο περιστατικό, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν.
«Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό, βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», λέει ο 27χρονος.