Οι Ιταλοί ψήφισαν δεξιά στροφή, πιό δεξιά δεν γίνεται, εκλέγοντας στην πρωθυπουργία την μεταφασίστρια, όπως την χαρακτηρίζουν αναλυτές, Τζόρτζια Μελόνι. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πότε θα προβληματιστούν οι ηγεσίες των κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου της Ευρώπης. Εάν θα κατανοήσουν τα προβλήματα των πολιτών και πότε θα εξαφανίσουν από τη σκηνή ανίκανους γραφειοκράτες που τους διορίζουν σε μεγάλες καρέκλες.
Απόλυτη πλειοψηφία
Eίναι σαφές ότι η ιταλική Δεξιά και Ακροδεξιά Συμμαχία κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία της Ρώμης. Συνολικά, πέτυχε ποσοστό της τάξης του 43 με 44%, ενώ η Κεντροαριστερή Συμμαχία δεν ξεπέρασε το 26%. Πρόκειται για διπλό «ρεκόρ»: για τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις δυο κύριες παρατάξεις της χώρας από τότε που ανακηρύχθηκε η ιταλική Αβασίλευτη Δημοκρατία – το 1946 – και για την πιο Δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της Ιταλίας.
Προσωπική επιτυχία – Αδύναμοι οι σύμμαχοι της
Είναι μια ξεκάθαρη, προσωπική νίκη της αρχηγού του ακροδεξιού, λαϊκιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μέσα σε τέσσερα χρόνια εκτόξευσε το κόμμα της από το 4,3% στο 26%. Οι δε σύμμαχοί της, «υποφέρουν»: η Λέγκα δεν αγγίζει ούτε το 9% και η Φόρτσα Ιτάλια βρίσκεται λίγο πάνω από το 8%. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι με τα ποσοστά αυτά θα μπορέσουν να θέσουν σαφή και ισχυρά όρια στη δράση της Μελόνι.
Αποτυχία της Κεντροαριστεράς
Το Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δεν κατάφερε να πιάσει ούτε το 20%, και η ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα κινδυνεύει τώρα σοβαρά. Η έκκλησή του προς τους Ιταλούς να κινητοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα κατά της βαθιάς Δεξιάς δεν έπεισε. Χρειαζόταν πιθανότατα περισσότερος δυναμισμός και μια ευρύτερη συμμαχία.
Τα Πέντε Αστέρια, με το 16% των ψήφων, δηλώνουν ικανοποιημένα. Δεν εξαφανίστηκαν, όπως πολλοί προέβλεπαν πριν από μόλις ένα μήνα. Αλλά δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι σε σχέση με τις γενικές εκλογές του 2018 έχασαν τη μισή τους εκλογική δύναμη. Έριξαν την κυβέρνηση Ντράγκι και δεν υπήρχαν πλέον οι συνθήκες για να υπογραφεί εκλογική συμμαχία με την Κεντροαριστερά.
Τα βλέμματα στραμμένα στη Μελόνι
Τώρα, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στους νικητές. Η Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε σε «ιστορική αλλαγή σελίδας» και ευχαρίστησε τους Ιταλούς για την εμπιστοσύνη τους. Δεν μένει παρά να περιμένουμε να της ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και να δούμε πώς θα χειριστεί, από τις πρώτες κιόλας ημέρες διακυβέρνησης, τα κρισιμότερα θέματα: την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, το ενεργειακό και, φυσικά, τη σχέση με την Ευρώπη.
Θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αφήσει πίσω της τις ιδεολογικές ακρότητες του παρελθόντος ή αν εννοεί να οδηγήσει την Ιταλία σε επικίνδυνο μονοπάτι, με κύρια σημεία αναφοράς της τον εθνικισμό και τον ακραίο απομονωτισμό.
Δημοκρατικό Κόμμα: Κέρδισε η Δεξιά, είναι βραδιά θλίψης
Για «βραδιά θλίψης για τη χώρα» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην ιταλική Βουλή Ντέμπορα Σερατσιάνι, αναφερόμενη στη νίκη της συντηρητικής συμμαχίας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
«Κέρδισε η Δεξιά, είναι βραδιά θλίψης. Είμαστε όμως αξιωματική αντιπολίτευση και δεύτερο κόμμα σε όλη την χώρα. Η ευθύνη μας τώρα προς την Ευρώπη και την Ιταλία είναι μεγάλη», δήλωσε η κυρία Σερατσιάνι.
«Και στο εσωτερικό της Δεξιάς υπάρχουν προβλήματα», ιδίως «σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της Λέγκα. Παράλληλα, ο κεντρώος πόλος των Ρέντσι και Καλέντα, δεν πέτυχε το ποσοστό που είχε θέσει ως στόχο», σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος του PD.
Για την Ντέμπορα Σερατσιάνι «το κόμμα της πρέπει να ανταποκριθεί στον σημαντικό του ρόλο, διότι η Δεξιά χάρη στον εκλογικό νόμο είναι πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όχι και στην ιταλική κοινωνία».
Σουηδία, Ιταλία και… μετά;
Ο πολιτικός σεισμός στην Ιταλία καταγράφεται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνον στη Σουηδία, όπου συντηρητική συμμαχία που συμπεριλαμβάνει τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα, σημείωσε εκλογική νίκη, έγινε η μεγαλύτερη δεξιά παράταξη στη σκανδιναβική χώρα. Το SD και το FdI ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ανεκδιήγητη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας παρέμβαση που εκλήφθηκε στη Ρώμη (με δυσαρέσκεια) ως προειδοποίηση, υπενθύμισε προ ημερών πως η ΕΕ διαθέτει «εργαλεία» για να τιμωρεί κράτη που καταπατούν το κράτος δικαίου και τις κοινές αξίες.
«Οι Ιταλοί παρέδωσαν μάθημα ταπεινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, με τη φωνή της κυρίας φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να τους υπαγορεύσει τι θα ψήφιζαν», σχολίασε δηκτικά ο γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει τη Δημοκρατία», πρόσθεσε υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».
Μαύρο πρόβατο στις Βρυξέλλες, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, όπως και ο πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι, απηύθυνε τα «συγχαρητήριά του» στην κυρία Μελόνι.
Μέσω του πολιτικού συμβούλου του και βουλευτή Μπάλας Όρμπαν, πρόσθεσε: «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».
Η Τζόρτζια Μελόνι «έδειξε τον δρόμο» προς μια Ευρώπη «υπερήφανη», «ελεύθερη», αποτελούμενη από «κυρίαρχα κράτη», πανηγύρισε από την πλευρά του ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, ο Σαντιάγο Αβασκάλ.