Ο πρώην πρωθυπουργός παρενέβη για το “σκάνδαλο ΕΥΠ” που κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα αυτή την περίοδο. Σε ομιλία του στα Ανώγεια της Κρήτης -και σε εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη- ζήτησε να “αποσαφηνιστούν πλήρως” οι πτυχές της παρακολούθησης Ανδρουλάκη χαρακτηρίζοντας το θέμα “βαρύ και σοβαρό”.
Άλλη άποψη για το απόρρητο
Τόνισε δε ότι “το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο”. Ο κ. Καραμανλής τοποθετήθηκε και στο σκέλος του “απορρήτου” για το οποίο γίνεται συζήτηση θεωρώντας ότι: “Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου”.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε και απαντώντας στην αναφορά του πρώην πρωθυπουργού, κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι “με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη” και ότι “‘έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες”.
Ωστόσο να καταγράψουμε πως αναφέρουν την ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, “με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής”, σε αντίθεση με την άποψη Καραμανλή ότι “η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου”. Όπως φαίνεται άνοιξε συζήτηση δημοσίως για το φλέγον θέμα των υποκλοπών και εντός του “γαλάζιου στρατοπέδου”.
Τα σημεία της ομιλίας του Κ. Καραμανλή για τις υποκλοπές
“Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται, ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! ‘Απλετο φως!
Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο.
Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν.
Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών”.
Το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καραμανλή ανέφεραν ότι “κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη”, ωστόσο επαναλάμβαναν ότι οι πλήρεις απαντήσεις θα δοθούν “με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής”. Αναλυτικά:
“Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής.
Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών”.