Το έργο Ιφιγένεια εν Αυλίδι, του Ευριπίδη, ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 19 και 20 Αυγούστου. Στο ρόλο της Ιφιγένειας θα απολαύσουμε την ηθοποιό Μαρία Πετεβή, γνωστή κυρίως μέσα από την πετυχημένη σειρά Άγριες Μέλισσες που μας συντρόφευσε τα τελευταία τρία χρόνια. Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Θέμης Μουμουλίδης.
Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ευριπίδη
Η τραγωδία αρχίζει με διάλογο ανάμεσα στον Αγαμέμνονα και τον γέρο υπηρέτη του: ο αρχηγός του στόλου των Ελλήνων είχε καλέσει την κόρη του Ιφιγένεια στην Αυλίδα, δήθεν για να την παντρέψει με τον Αχιλλέα, στην πραγματικότητα όμως για να τη θυσιάσει στην Άρτεμη προκείμενου να εξασφαλίσει ευνοϊκό άνεμο για το ταξίδι του στόλου στην Τροία. Τώρα στέλνει τον υπηρέτη στο Άργος με ένα δεύτερο γράμμα, που ανακαλεί το πρώτο.
Εμφανίζεται ο χορός από γυναίκες της Χαλκίδας και περιγράφει τις συγκεντρωμένες στην Αυλίδα στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Μενέλαος ορμά στη σκηνή, κατηγορεί τον Αγαμέμνονα για την αλλαγή της απόφασής του κι ακολουθεί έντονη φιλονικία ανάμεσα στους δύο αδελφούς. Στο μεταξύ φτάνει η Ιφιγένεια μαζί με τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα και τον μικρό αδελφό της Ορέστη. Ο Μενέλαος συγκινείται, προτρέπει τον Αγαμέμνονα να μη θυσιάσει την κόρη του, αλλά τώρα εκείνος είναι αμετάπειστος. Ακολουθούν συγκινητικές σκηνές χαιρετισμού προς τον σύζυγο και πατέρα Αγαμέμνονα, που εντείνουν περισσότερο τον πόνο του για την επερχόμενη θυσία.
Η Κλυταιμνήστρα συναντά τον δήθεν μέλλοντα γαμπρό της Αχιλλέα, που αποδεικνύεται ανυποψίαστος για τα σχετικά με τον γάμο. Έτσι η Κλυταιμνήστρα κι η Ιφιγένεια πληροφορούνται για την αληθινή αιτία του ερχομού τους στην Αυλίδα. Η τραγική μητέρα καταφέρνει να αποσπάσει από τον ήρωα την υπόσχεση ότι θα φροντίσει με όλες του τις δυνάμεις για την αποτροπή της θυσίας.
Οι παρακλήσεις της Κλυταιμνήστρας και της κόρης της στον Αγαμέμνονα να μεταπειστεί και να λυπηθεί την Ιφιγένεια αποδεικνύονται μάταιές. Ο Αχιλλέας αποφασίζει να θυσιάσει τη ζωή του, για να σώσει την κοπέλα. Η Ιφιγένεια όμως αρνείται η θυσία του ήρωα. Οικειοθελώς προσφέρεται να υπακούσει στην εντολή του πατέρα της και να δώσει τη ζωή της για το κοινό καλό. Στο τέλος του έργου ένας αγγελιοφόρος έρχεται να ανακοινώσει στην Κλυταιμνήστρα το θαύμα: η Άρτεμη, την ώρα της θυσίας, έβαλε στη θέση της Ιφιγένειας μια ελαφίνα και πήρε την κόρη στον ουρανό. Η τραγωδία κλείνει με την αναγγελία ευνοϊκού ανέμου και τις προετοιμασίες του στόλου να ξεκινήσει για την Τροία.
Ένα βαθιά πολιτικό έργο που σηματοδοτεί το τέλος της αθωότητας
Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι είναι ένα έντονα πολιτικό έργο. Η Ιφιγένεια θυσιάζεται για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Όμως η μεγαλύτερη θυσία είναι η βίαιη ωρίμανση της ηρωίδας, που αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν τον πατέρα της να την προσφέρει στο μαχαίρι του μάντη.
Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: “είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος”; Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ βιώνουμε τα πρώτα συμπτώματα ενός δυστοπικού μέλλοντος, που εμείς απεργαστήκαμε, το ερώτημα παραμένει…
Σε ολόκληρο το έργο το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν, προμηνύοντας τα τρομερά μελλούμενα. Παρόν, παρελθόν και μέλλον γίνονται ένα σε μια και μόνη ματωμένη πραγματικότητα.
Ο σκηνοθέτης βάζει τη δική του πινελιά
Στόχος της σκηνοθετικής ανάγνωσης είναι η δημιουργία δύο διαφορετικών χρονικών επιπέδων. Υπάρχει ο χρόνος του μέλλοντος, όπου διαδραματίζεται για μια ακόμη φορά η ίδια ιστορία, με τους ήρωες να συγκρούονται ανελέητα, σαν να μη διδάχθηκαν τίποτε. Το σύγχρονο παρόν είναι το δεύτερο χρονικό επίπεδο όπου μία συντροφιά νέων γυναικών (χορός) συναντιούνται με την ιστορία που γνωρίζουν καλά, και που αυτή τη φορά έρχεται από το μέλλον, σαν εφιάλτης. Όσο προχωρά το έργο, τα δύο επίπεδα συγκλίνουν, καθώς οι νέες γυναίκες του χορού συνειδητοποιούν ότι ίσως παρακολουθούν σκηνές από το δικό τους μέλλον.
Παίζουν:
Ιφιγένεια: Μαρία Πετεβή
Αγαμέμνων: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Πρεσβύτης-Αγγελιαφόρος: Παντελής Δεντάκης
Κλυταιμνήστρα: Ιωάννα Παππά
Μενέλαος: Άκης Σακελλαρίου
Αχιλλέας: Γιώργος Χρυσοστόμου
Χορός
Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτώρια Φώτα.
Συντελεστές
Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
α’ βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Πιερρουτσάκου
β’ βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέττα Μακρυνόρη
Βοηθός συνθέτη – μουσική διδασκαλία: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάννα Παπαγεωργίου
Βοηθός ενδυματολόγου: Μπαμπανιώτη Σοφία
Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή
Artwork: Ιφιγένεια Βασιλείου
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Διεύθυνση παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Μπάλλα
Παραγωγή: 5η Εποχή Τέχνης | Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna | Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου | Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας