Τελικά οι Ρώσοι άνοιξαν τον αγωγό Nord Stream 1 που είχε διακόψει τη ροή προς την Ευρώπη από τις 11 Ιουλίου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως γίνεται με ένα ποσοστό 30% περίπου, που σημαίνει ότι η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων. Διατηρείται έτσι στο ακέραιο η ανησυχία και την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, ή μάλλον η βεβαιότητα για την ανεπάρκεια. Η Κομισιόν σχεδίασε περικοπές και ταυτόχρονα ευρωπαίοι ηγέτες σπεύδουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές, αφού έτσι δεν βγαίνει ο χειμώνας.
Μετράνε συνεχώς τη ροή
Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλερ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Nord Stream AG η ροή φυσικού αερίου καταγράφηκε στις στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα το πρωί της 21ης Ιουλίου.
Η συντήρηση του αγωγού
Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολή θέση σχετικά με την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, μετά την ετήσια συντήρησή του. Ο αγωγός, μεταφέρει ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που αντιστοιχούν στο 1/3 των συνολικών εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Είμαστε στη διαδικασία επανέναρξης της μεταφοράς φυσικού αερίου. Μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες προκειμένου να καλυφθεί ο μεταφορικός όγκος” του αγωγού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας στο Reuters.
Η Ρωσία έχει μειώσει εδώ και μήνες τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση, προκαλώντας ταυτόχρονα μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει πολλά προϊόντα ανάμεσα σε αυτά και είδη πρώτης ανάγκης.
Η τουρμπίνα
Στις 14 Ιουνίου, η Ρωσία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου στο 40% της συνολικής μεταφορικής ικανότητας του, επικαλούμενη μία καθυστέρηση στην παράδοση μιας τουρμπίνας που είχε μεταφερθεί για συντήρηση στον Καναδά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρμπίνα έχει μεταφερθεί και θα φτάσει στις 24 Ιουλίου.
Μείωση κατανάλωσης ζήτησε η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε τα μέλη της ΕΕ, να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, μετά την αβεβαιότητα που υπάρχει για την προμήθεια αερίου από τη Ρωσία.