Συνεχίζονται οι δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την αναγκαιότητα λήψης αυστηρών μέτρων λόγω της ενεργειακή κρίσης. Το βασικό σενάριο που εξετάζουν είναι η πλήρης διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Συνιστούν δε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης.
Όλα αυτά προφανώς και για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη μπροστά στον πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Σε θέση μάχης
Μετά από τους Γερμανούς υπουργούς έρχεται και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ που κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, «την πιο πιθανή επιλογή», όπως είπε. «Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός στο φόρουμ Οικονομικών Συναντήσεων του Aix-en-Provence στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.
«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης. Τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.
Σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας
Η ενεργειακή κρίση είναι για τον υπουργό «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών» και πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο κ. Λεμέρ.
Η επανεθνικοποίηση της “γαλλικής ΔΕΗ”
Ανέφερε έτσι την επανεθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF, που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν. Σύμφωνα με τον Λεμέρ, αυτή η «απόλυτη ενότητα διοίκησης» θα επιτρέψει «να ληφθούν ταχύτερες αποφάσεις για το στρατηγικό θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη Γαλλία». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνικοποίηση του EDF. «Είχα μακροσκελείς συζητήσεις με (την Επίτροπο Ανταγωνισμού) Μαργκρέτε Βεστάγκερ για αυτό το θέμα, επομένως θα συνεχίσουμε τις πολύ μακρές συζητήσεις μας», συμπλήρωσε ο υπουργός.