Τεράστιο κύμα αντιδράσεων εντός αλλά και εκτός ΗΠΑ προκάλεσε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για κατάργηση των αμβλώσεων. Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους ενώ ο πρόεδρος Μπάντεν σε έκτακτο διάγγελμα του, μίλησε για μία θλιβερή ημέρα. Κατηγόρησε ταυτόχρονα και τον τέως πρόεδρο Τράμπ για τις διαδικασίες διορισμού μελών στο Δικαστήριο.
Για μια θλιβερή ημέρα για το Ανώτατο Δικαστήριο και τις ΗΠΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος Μπάντεν στο διάγγελμά του μετά την ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση. Η απόφαση γυρίζει τις ΗΠΑ 150 χρόνια πίσω.
Επίθεση και στον Τράμπ
«Η υγεία των γυναικών είναι σε κίνδυνο. Πιστεύω ότι η απόφαση του 1973 είναι η σωστή και όχι η σημερινή. Ήταν συνταγματικό δικαίωμα που υποστήριζαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι αυτής της χώρας», τόνισε ο Μπάιντεν.
“Η σημερινή απόφαση, από τρεις δικαστές που διορίστηκαν από έναν πρώην πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, χαλάει την ισορροπία της νομοθεσίας μας. Είναι μια εξτρεμιστική, μια ακραία απόφαση που αναγκάζει τις γυναίκες να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους.
Αυτή η απόφαση γυρνάει τη χώρα μας 150 χρόνια πίσω και με σοκάρει. Είναι μια στενάχωρη ημέρα για τη χώρα μας. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επαναφέρει το δικαίωμα των γυναικών ως ομοσπονδιακό νόμο, για αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει όλοι να ψηφίσουμε τους εκπροσώπους που μας εκφράζουν, που εκφράζουν τα δικαιώματα των γυναικών μας”, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Μπάιντεν
Ο πρόεδρος διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα προστατεύσει το «θεμελιώδες δικαίωμα» των γυναικών να ταξιδεύουν από τις πολιτείες που απαγορεύουν την άμβλωση σε εκείνες που την επιτρέπουν, δεσμευόμενος επίσης να προστατεύσει την πρόσβαση των γυναικών στα φάρμακα.
“Έτσι, μια γυναίκα που ζει σε μια πολιτεία που περιορίζει την άμβλωση, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν την εμποδίζει να ταξιδέψει από την πολιτεία της στην πολιτεία που την επιτρέπει. Δεν εμποδίζει έναν γιατρό σε αυτή την πολιτεία να την περιθάλψει. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο γενικός εισαγγελέας, οι γυναίκες πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες να ταξιδεύουν με ασφάλεια σε άλλη πολιτεία για να αναζητήσουν την περίθαλψη που χρειάζονται”.
“Εάν οποιοσδήποτε πολιτειακός ή τοπικός αξιωματούχος, προσπαθήσει να παρέμβει όταν μια γυναίκα ασκεί το βασικό της δικαίωμα να ταξιδεύει, θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να καταπολεμήσω αυτή τη βαθιά αντιαμερικανική επίθεση”, τόνισε.
Ορισμένες Πολιτείες λένε ότι “θα προσπαθήσουν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σοβαρά την πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα”, δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι “οι εξτρεμιστές κυβερνήτες και οι πολιτειακοί νομοθέτες ψάχνουν να μπλοκάρουν το email ή να ψάξουν το φαρμακείο ενός ατόμου, είναι λάθος και ακραίοι και εκτός επαφής με την πλειοψηφία των Αμερικανών”.
Να απαντήσετε στις κάλπες
Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να τερματίσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση “δεν μπορεί να είναι η τελευταία λέξη”, καθώς κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει και τους ψηφοφόρους να μεταφέρουν την απογοήτευσή τους στις κάλπες.
“Η κυβέρνησή μου θα χρησιμοποιήσει όλες τις κατάλληλες νόμιμες εξουσίες της. Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει και με την ψήφο σας μπορείτε να δράσετε”, είπε ο Μπάιντεν.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η απόφαση έχει καταστήσει τις ΗΠΑ “εξαίρεση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών στον κόσμο, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει”.
“Μπορείτε να έχετε τον τελευταίο λόγο. Αυτό δεν έχει τελειώσει”, είπε απευθυνόμενος στους πολίτες, καλώντας τους να διαδηλώνουν ειρηνικά.
Η αντίδραση του Ομπάμα
Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε: “Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να λάβει κάποιος στις ορέξεις πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών”.
Πανηγυρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πανηγύρισαν για τη γνωμοδότηση, με ορισμένους συντηρητικούς νομοθέτες να έχουν ήδη λάβει μέτρα για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις πολιτείες τους.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ δήλωσε για την απόφαση: “Η απόφαση – ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση Dobbs είναι θαρραλέα και σωστή. Πρόκειται για μια ιστορική νίκη για το Σύνταγμα και για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας”.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, έγραψε: “Κάθε αγέννητο παιδί είναι πολύτιμο, εξαιρετικό και άξιο προστασίας. Χαιρετίζω αυτή την ιστορική απόφαση, η οποία θα σώσει αμέτρητες αθώες ζωές. Το δικαστήριο έχει δίκιο που επιστρέφει την εξουσία για την προστασία των αγέννητων παιδιών στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού στο Κογκρέσο και στις πολιτείες”.
Η απόφαση με πλειοψηφία έξι έναντι τριών ψήφων
To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά από σχεδόν 50 χρόνια, ακύρωσε την ιστορική απόφαση “Ρόου εναντίον Γουέιντ” του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.
Η απόφαση θα επηρεάσει δραματικά το δικαίωμα των γυναικών για τις αμβλώσεις στην Αμερική, με τις επιμέρους πολιτείες να μπορούν πλέον να απαγορεύουν τη διαδικασία. Αρκετές, πιθανόν οι μισές, πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να θεσπίσουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.
Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που θα θέτουν αυτόματα εκτός νόμου τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να περάσουν γρήγορα νέους περιορισμούς.
Συνολικά, η πρόσβαση σε επεμβάσεις άμβλωσης αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, μιας οργάνωσης υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα για αμβλώσεις.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε την υπόθεση Ντομπς κατά Jackson Women’s Health Organization που αμφισβητούσε την απαγόρευση της άμβλωσης μετά τις 15 εβδομάδες στο Μισισιπή.
Όμως, το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της πολιτείας με πλειοψηφία έξι έναντι τριών ψήφων, ανατρέποντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.